ظرفیت بزرگ چین برای صادرات میگوی ایرانی
گروه اقتصادی: «در سال گذشته میزان یک هزار و ۶۲۹ تن انواع آبزیان زنده خوراکی و شاه میگو ، میگو و خوراک ماهی از مرزهای استان آذربایجان شرقی به کشورهای همسایه صادر شده است.» این خبری بود که 21 مهرماه از سوی مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی اعلام شد که از بهبود وضعیت صادرات آبزیان کشور نسبت به سال گذشته حکایت داشت.
جهت صادرات میگو به چین با شرکت معتبر صادرات میگو ؛ وارنا تجارت اوراسیا در ارتباط باشید
وجود دریای خزر، خلیج فارس، دریای عمان، دسترسی صیادان به اقیانوس هند و بسیاری از مناطق برای ماهیگیری عاملی منطقی برای صادرات شیلات به کشور های همسایه است. علاقه وافر مردم کشورهای اروپایی به مصرف آبزیان هر روز بیشتر می شود و در این بین کشورهایی مانند هند و چین با سرمایه گذاری عظیم عملاً بازارهای جهانی را قبضه کرده اند. همچنین امسال برای نخستین بار آبزیان ایران به سفره چینی ها رسید. پایان تابستان سال جاری، ایران توانست مجوزهای لازم برای صادرات آبزیان به چین را دریافت کند تا به این طریق زمینه صادرات مستقیم آبزیان ایرانی به چین فراهم شود.
سهم ایران از بازار آبزیان چین
چین یکی از کشورهای بزرگ مصرف کننده آبزیان در دنیا محسوب می شوند و با وجود تولید انواع آبزیان در چین، این کشور سالانه نزدیک به 13 میلیارد دلار محصولات شیلاتی را وارد می کند با این شرایط ایران می تواند به سهم قابل توجهی از بازار آبزیان این کشور دست پیدا کند؛ با این شرایط پس از رایزنیها ایران توانست مجوزهای لازم برای صادرات به این کشور دریافت کند.
براساس آمار اعلام شده از سوی اتاق بازرگانی ایران، در سال 1400 ایران بیش از 151 هزارتن انواع آبزیان را به کشورهای هدف صادر کرده است. این رقم نسبت به عملکرد صادرکنندگان این محصول در سال 1399 رشدی 23 درصدی داشته است. به گفته مسئولان در اتحادیه تولید و صادرات آبزیان ایران، ارزش کل صادرات آبزیان کشور در سال گذشته از 470 میلیون دلار در سال 99، به 535 میلیون دلار رسیده است. این ارقام درحالی گزارش شده که براساس برنامه ششم توسعه، صادرات سالانه آبزیان ایران باید از 600 میلیون دلار تا سال 1404 عبور کند.
در بین انواع آبزیان صادراتی، سهم میگو به 5 هزار و 300 تن می رسد. به گفته مسئولان 30 درصد از میگوی تولید شده در ایران به دیگر کشورها صادر می شود. ایران در سال گذشته 58 هزارتن میگو تولید کرده است. مهدی صفری، معاون وزیر امورخارجه می گوید تقاضای میگوی چین از ایران، در سال به یک میلیون تن می رسد، درحالیکه صادرکنندگان ایرانی 32 هزارتن میگو به این کشور صادر کرده اند.
بیش از 80 درصد از آبزیان ایران در سال های گذشته از بندر هایفونگ در کشور ویتنام به چین صادر شده است. در شهریورماه سال جاری، با امضای توافق صادرات آبزیان به چین توسط وزیر جهاد کشاورزی، موانع صادرات مستقیم این محصول به چین برداشته شده است. در این شرایط، شناخت بازار، یافتن راه حل های مناسب برای انتقال پول با وجود تحریم های مالی ایران، برندسازی و عرضه کالای یکنواخت با کیفیت و استانداردهای لازم از الزامات رساندن آبزیان ایران به سفره چینی هاست.
در این باره علی اکبر خدایی در گفتگویی اعلام کرد: «در حال حاضر مانعی برای صادرات آبزیان ایران نیست بلکه محصولات در این حوزه به تمام قارههای دنیا صادر میشود، اما بازگشت ارز حاصل ازصادرات و همینطور بحث حمل و نقل آبزیان به دلیل شرایط تحریمی با مشکلاتی همراه است.»
خدایی ضمن اشاره به اینکه ظرفیت بسیاری خوبی برای تولید انواع آبزیان در کشور وجود دارد، گفت: «بخش عمدهای از این تولیدات صادراتی است.»
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران با بیان اینکه ایران کشوری کم آب در دنیا به شمار میرود، افزود: «به نظر میرسد خیلی جای توسعه برای پرورش آبزیان آب شیرین مثل قزل آلا یا کپورماهیان در کشور وجود نداشته باشد از این رو ضرورت دارد در این حوزهها بر روی راندمان و افزایش برداشت در واحد سطح تمرکز شود.»
خدایی ضمن اشاره به آغاز پرورش ماهی قزل آلا در آبشور دریای خزر گفت: «تغییر رویکرد پرورش این ماهی از آب شیرین به سمت آب شور در حال انجام است.»
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه ظرفیت سرمایه گذاری در حوزه پرورش آبزیان در آبهای شور و لب شور کشور بطور کامل مهیاست، یادآور شد: «زمینهای زیادی در سواحل جنوبی ایران و همچنین آبهای غیر متعارف مثل آبهای لب شور در استانهای مرکزی ایران مثل یزد، سمنان، کرمان و دیگر نقاط بستر مناسبی برای سرمایه گذاری دراین حوزه هاست.»
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران در ادامه از صادرات میگوی ایران به 21 کشور دنیا خبرداد و یادآورشد: «کشور در بحث پرورش این آبزی از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار است.»
ظرفیت بزرگ چین برای صادرات میگوی ایرانی
از سوی دیگر کارشناسان به گسترش بازار چین برای صادرات میگو امیدوار هستند و بر لزوم توسعه آن تاکید می کنند. در همین راستا محمدابراهیم اسماعیلی، فعال صنعت پرورش میگو در کشورمان اظهار کرد: «بازار چین ظرفیت بسیار بزرگی برای صادرات میگوی کشورمان محسوب می شود، به همین دلیل توجه به طعم، وزن و کیفیت میگو می تواند مثمرثمر باشد تا از این طریق بتوانیم بازارهای صادراتی بیشتری را فتح کنیم.»
این فعال صنعت پرورش میگو خاطرنشان کرد: «خوشبختانه با ورود مولدهای نو به صنعت تولید میگو، اخیرا تحولات شگرفی در تولید این آبزی صورت گرفته است، به طوری که وزن میگوی ایرانی عمدتا 16 گرم بود ولی در سال جاری شاهد ارتقای 30 درصدی وزن میگوی ایرانی هستیم.»
وی گفت: «وزن بالای میگو سبب بازارپسندی بیشتر این محصول می شود به همین دلیل کشورهای مختلف از میگوی تولید شده با وزن بالا در ایران استقبال زیادی خواهند کرد.»
این فعال صنعت پرورش میگو افزود: «وقتی وزن میگو بالا می رود دو سود برای پرورش دهنده دارد. یکی اینکه تولید او افزایش می یابد و دیگر اینکه با بزرگ تر شدن میگو، قیمت فروش هم بالاتر می رود پس سود دوجانبه است.»
- ۰۲/۱۲/۰۸