۸ نکته مهم در خرید و فروش اقساطی خودرو
فروش اقساطی خودرو، پیش فروش و خرید اقساطی خودرو یا به اصطلاح خرید لیزینگی واژه هایی است که این روزها زیاد می شنویم. اما و به عنوان راهی برای ماشن دار شدن و سرمایه گذاری کردن باید دقت زیادی در انتخاب این گزینه داشته باشیم. از شرکتی که با آن قرارداد می بندیم تا شرایط این قراردادها.
اگر شما هم به فکری خرید خودرو به صورت اقساطی هستید تا انتها با ما همراه باشید.
۱) بازیگران فروش اقساطی خودرو چه کسانی هستند؟
سه بخش مختلف بانکی، لیزینگ و شرکت های خودروساز بازیگران اصلی فروش اقساطی خودرو هستند و البته نمایشگاه داران.
باید بگوییم که بانک ها تمایل چندانی برای پررنگ کردن نقش خود در خودرودار شدن افراد ندارند و بیشتر شرکت های لیزینگ و افراد حقیقی هستند که به این کار مبادرت می کنند.
اما باید هنگام خرید از نمایشگاه داران حتماً این سوالات را با خود مرور کنید و به آن پاسخ دهید که اولاً چه نمایشگاههایی به صورت قسطی خودرو می فروشند؟ چه شرایطی دارند؟ تا چه میزان برای خرید قسطی مورد اعتماد هستند و با چه اطمینانی وثیقه و چک و … خودمان را در اختیارشان بگذاریم؟ اما راه دیگری هم وجود دارد و آن مراجعه به موسساتی تحت عنوان لیزینگ است که به طور خلاصه می توان گفت متخصص فروشهای مدت دار هستند. در واقع وضعیت مبهم قیمت ها در بازار خودرو به کمک شرکت های لیزینگی آمده است تا خرید اقساطی خودرو را توجیه کند و بساط تبلیغات این شرکت ها را پرهیاهوتر از همیشه نمایش بدهد. اما قبل از این که به سراغ شرکت های لیزینگ خودرو نیز بروید، نکات مهمی وجود دارد که باید حتما از آن مطلع باشید، در غیر اینصورت ممکن است، داشته تان را از دست بدهید.
۲) نوع فعالیت لیزینگ ها
اگر چه لیزینگها بر حسب نوع فعالیت، اساساً به چند دسته متفاوت تقسیم بندی می شوند، اما طبق تعریفی که بانک مرکزی برای این موسسات کرده، لیزینگها موسساتی هستند که کار تامین مالی مشتریان از طریق تهیه کالا اعم از منقول و غیر منقول و واگذاری آن به مشتری در قالب اجاره به شرط تملیک و یا فروش اقساطی را برعهده دارند.
ممکن است شما با دیدن عبارت «فروش اقساطی»، یاد قسطی فروشیهای مختلفی که در اطرافتان هست بیفتید. در صورتی که توجه داشته باشید آن فروشگاهها تنها کالاهای مرتبط با کسب و کار صنفی خودشان را قسطی می فروشند در صورتی که موسسات لیزینگ طبق اعلام بانک مرکزی می توانند به عنوان واسط، هر کالایی را آن هم از دو طریق اجاره به شرط تملیک (که مالکیت کالا تا هنگام تسویه حساب به نام شرکت لیزینگ است) و یا فروش اقساطی (که مالکیت کالا در همان ابتدا به خریدار منتقل می شود)، برای مشتریان تامین مالی کنند.
۳) هنگام بستن قرارداد خرید اقساطی خودرو باید به چه نکاتی توجه کرد؟
یکی از مسائلی که خریداران خودرو در ابتدای کار به آن توجه نمیکنند، آن است که آنها برای یک خودروی مثلا ۱۰۰ میلیون تومان جمعا باید نزدیک به ۱۵۰ میلیون تومان بپردازید! پس همان اول به این موارد فکر کنید و حساب کتابهایتان را زودتر از آنکه قرارداد ببندید بکنید.
علاوه بر این از دیگر مشکلاتی که با عدم تصمیمگیری درست قبل از اقدام در این مورد پیش میآید این است که مشتری به این نتیجه میرسد که با عدم پرداخت اقساط سود بیشتری میکند و تصمیم به اجرایی کردن آن میگیرد که متاسفانه لیزینگها و شرکتهای خودروساز زرنگتر از آنند که جنس فروختهشده را بدون سود پس بگیرند. و به این ترتیب خودروی شما ضبط خواهد شد، چک و سفتههای شما به اجرا در خواهند آمد و ضامنین شما نیز متعهد پرداخت جریمهها و اقساط معوق میشوند و شما قطعا به همین دلایل مجبور به پرداخت همه مبالغ خواهید شد!
همچنین یکی از حقایقی که در عقد قراردادهای خرید اقساطی خودرو وجود دارد این است که تمامی مفاد قرارداد به گونهای نوشته میشوند که منافع فروشنده به طور کامل حفظ شود و چیزی به نفع مشتری نوشته نخواهد شد. پس به این موضوع توجه کنید که شما قراردادی را مینویسید که احتمالا در محاکم قضایی کمک چندانی به شما نخواهد کرد!
۴) در خرید وکالتی خودرو دقت بیشتری کنید
سعی کنید که در قراردادهای خرید خودرو از دریافت وکالت بلاعزلی که فروشنده را از تضمین انتقال اسناد مالکیت معاف کند، پرهیز کنید. به معنای دیگر اگر از شرکتی یا فردی به صورت اقساطی خودرو خریداری میکنید، بندی به قرارداد اضافه کنید که انتقال سند پس از پایان اقساط در هر شرایطی اتفاق بیفتد و شرکت طرف قرارداد متضمن این انتقال باشد. بعضا دیده میشود در معاملههای افراد حقیقی وکالت بلاعزل از یک فرد اخذ میشود که طبق قانون تجارت، این وکالت صرفا در زمان حیات فرد اعتبار دارد. برای گریز از مشکلات احتمالی، اولا سعی کنید که قراردادی که منعقد میکنید با عنوان و شرایط اجاره به شرط تملیک خودرو باشد تا طبق قانون تجارت در این زمینه برخورد شود و مورد دوم اینکه به طور کلی قید خرید اقساطی مشروط با افراد و شرکتهای ناشناخته را بزنید.
۵) فریب شرایط تبلیغاتی لیزینگها و شرکتهای خودروساز را نخورید
معمولا شرکت های لیزینگ و شرکت های خودروساز در تبلیغات خود صرفا مواردی از شرایط فروش خود را مطرح میکنند که مشتری برای خرید مشتاق شود. باید توجه کنید که در زمان خرید اقساطی خودرو شرایط به طرز عجیبی تغییر خواهد کرد و این خرید شما به آن شیرینی تبلیغات شرکت های لیزینگ نخواهد بود. پس با تفکر کامل به خرید اقساطی خودرو مبادرت کنید. برای مشاهده روش های خرید خودرو به صورت قسطی به این لینک مراجعه کنید.
۶) از شرکت های لیزینگ با مسئولیت محدود ۱۰۰ هزار تومانی خودرو نخرید
یکی از مواردی که معمولا مشتریان به آن توجه نمیکنند و با یک تبلیغات ساده شرکتها مجذوب آنها میشوند، عدم توجه به قدرت و اعتبار شرکتهای لیزینگ است. این مورد مهم در زمانی که خرید اقساطی با موعد تحویل غیرفوری باشد، اهمیت دو چندانی پیدا میکند چرا که این شرکت ها که از خدشهدار شدن اعتبارشان بیمی ندارند، هر بلایی که بخواهند بر سر مشتری خواهند آورد. بسیاری از شرکت های لیزینگ موجود در کشور، اولا مجوز رسمی از بانک مرکزی ندارند و ثانیا با سرمایه ۱۰۰ هزار تومان ثبت شدهاند و همان طور که در مشخصاتشان ذکر شده مسئولیتشان محدود است، آنهم به ۱۰۰ هزار تومان!
جریمههای مالی قراردادها را به خوبی بخوانید
یکی از نکات قراردادهای مالی در خرید اقساطی خودرو جریمههایی است که معمولا در آنها ذکر میشوند. به طور مثال هر روز تاخیر در پرداخت اقساط ماهانه تا ۳۰ درصد جریمه را برای مشتری به همراه خواهد داشت. همچنین یک سری هزینههای دیگری که برای اعطای تسهیلات یا مالیات و موارد دیگر در آن ذکر میشود که معمولا شرکتها نمیخواهند شما توجه زیادی به این موضوع بکنید.
اما اگر با همه این فاکتورهایی که در بالا ذکر شد را به خوبی در نظر گرفتید و قصد خرید افساطی خودرو را دارید مدارک زیر را باید تهیه کنید.
۷) مدارک مورد نیاز برای خرید اقساطی خودرو:
۱. کپی شناسنامه تمام صفحات برای متقاضی / ضامن (در صورت دارا بودن ضامن)
۲. کپی کارت ملی متقاضی پشت و رو متقاضی / ضامن (در صورت دارا بودن ضامن)
۳. پرینت حساب ۳۰ گردش آخر حساب صادر کننده چک اقساط
۴. کپی گواهینامه متقاضی
۵. قبض تلفن متقاضی / ضامن (در صورت دارا بودن ضامن)
۶. گواهی امضاء متقاضی و ضامن (در صورت دارا بودن ضامن)
۷. وکالت نامه فک پلاک (طبق متن نمونه در فرمهای مورد نیاز) ( فقط برای متقاضی)
۸. پرکردن کلیه فرمها در شرکت لیزینگ (چون امضاءها و فرمها بصورت الکترونیکی اخذ میگردد لذا ثبت نام بایستی بصورت حضوری در شرکت لیزینگ انجام پذیرد)
۸)برای تسویه زودتر از موعد مقرر چه کار باید انجام دهیم
باید بگوییم که این امکان برای شما وجود خواهد داشت که زودتر از موعد مشخص شده با شرکت طرف قراداد تسویه کنید، آن ها بعد از حساب و کتاب نهایی اقساط باقی مانده و هزینه های دیر کرد و … رقمی را به شما اعلام خواهند کرد که بعد از پرداخت آن حساب شما تسویه خواهد شد.
اگر از شرکت های خودروسازی به صورت مستقیم خودرو اقساطی خریده اید باید برای تسویه زودتر از موعد و فک رهن، به کیلومتر ۱۱ جاده ی مخصوص لاین کرج به تهران (غرب به شرق) (بزرگراه شهید لشکری) ساختمان امور مشتریان بخش وصول مطالبات مراجعه کنید .
در آنجا شماره کد ملی از شما گرفته می شود و باقی مانده مبلغ چک ها را محاسبه می کنند، سود مدت باقی مانده را هم از اصل مبلغ چک ها کم می کنند و رقمی را برای شما محاسبه می کنند که همان جا می توانید کارت بکشید و تسویه حساب کنید، و در مورد چک های باقی مانده درخواست استرداد چک بدهید.
از آنجایی که شرکت های خودروسازی تمامی چک های دریافتی را به بانک ها می فروشند بنابراین تعهد نامهای از شما گرفته می شود که در صورتی که بانک به هر دلیلی چک ها را به شما پس نداد یا باید بگذارید چک ها برگشت بخورد و بعد لاشه ی چک ها را از نمایندگی بگیرید، یا اینکه باید در موعد مقرر چک ها را پاس کنید و بعد به شرکت های خودروساز مراجعه کنید و درخواست استرداد بدهید. که البته این امر دو ماه طول خواهد کشید. پس این کار را نکنید!
اگر هم بانک چک های شما را بر گردان، خودروسازی ها چک ها به نمایندگی ای که ماشین را آن خریده اید می فرستد و آن ها حتما با شما تماس خواهند گرفت.
بعد از انجام امور تسویه، درخواست های استرداد را به همراه مدارک لازم تحویل بایگانی دهید و سپس به بخش صدور اسناد مالکیت مراجعه کنید. آنجا سند کمپانی قبلی که در آن نوشته شده خودرو در رهن شرکت خودرو سازی است را تحویل باجه ی صدور اسناد می دهید و آن ها سند جدید شرکت را برای شما صادر می کنند که اثری از عبارت در “رهن فلان شرکت خودروساز است” در آن نیست.
بعد از گذشت یک هفته به تعویض پلاک مراجعه کنید و سند سبز قبلی را نیز با خود ببرید و سند سبز جدید را دریافت کنید.
برای مراجعه به تعویض پلاک نیز نیاز به هیچ نامه ای مبنی بر فک رهن ندارید، موارد فک رهن بصورت سیستمی و کامپیوتری برای تعویض پلاک ارسال می شود و نیاز به بردن هیچ نامه ای نیست.
ایتی سایپا نمایندگی رسمی فروش اقساطی خودرو های سایپا در ایران
- ۰۲/۰۲/۲۵