روپوش سراشپز
این روزها، سرآشپزها لباس ها و روپوش های آشپزی با رنگ و طرح متفاوتی را به عنوان اونیفورم به تن می کنند. اما معمولا این روپوش ها دو شاخصه مهم را با هم دارند، هم برای کار کردن راحت هستند و هم در کلیت ظاهری خود شبیه همان روپوش هایی سنتی هستند که تمام سرآشپزها به تن می کنند. البته گفته میشود اینکه سرآشپزها روپوش خاصی داشته باشند به دورهی ناپلئون برمی گردد. او می خواست آشپزهایش ظاهری یک شکل و همانند سربازان داشته باشند. در این مطلب نکاتی را که باید از پوشش آشپزی بدانیم، با هم مرور میکنیم.
چرا آشپزها روپوش آشپزی سفید میپوشند؟
لباس سرآشپز ها یک ابزار کاربردی برای آنان است. هرچند در سالهای اخیر شاهد تنوع در رنگ و طرح این روپوشها هستیم، اما همچنان رنگ سفید پراستفادهترین و محبوبترین رنگ است. این رنگ زودتر آلودگیها را نشان میدهد، ولی از طرفی هم راحت با سفیدشویی به حالت قبل خود باز میگردد.
برخلاف تصورات، رنگهای تیره هم لکههای زیادی را بر روی خود نشان میدهند، اما به هیچ وجه هم پاک کردن این لکهها از روی آنان ساده نیست. از نظر روانی هم سفید رنگ بهتری برای سرآشپز است، چرا که مشتری با دیدن سفیدی لباس، از تمیزی و پاکیزگی سرآشپز؛ غذا و محیط رستوران اطمینان بیشتری کسب میکند. علاوه بر این، رنگ سفید گرمای کمتری را به خود جذب میکند و در نتیجه به خنک ماندن آشپز در فضای آشپزخانه کمک بیشتری میکند.
قسمتهای مختلف لباس آشپزی
آستینهای روپوش معمولا بلند دوخته میشوند تا جلوی پاشیدن روغن داغ و یا مواد دیگر را بگیرند و از پوست دست محافظت کنند. جلوی روپوش هم معمولا دو لایه روی هم قرار میگیرد و با دکمه بسته میشود. این لایهی رویی هم محافظت خوبی برای آشپز فراهم میکند و هم بعد از کثیف شدن، به آسانی قابل تعویض است.
مورد بعدی دکمههای روپوش است. این دکمهها به جای فلزی و یا پلاستیکی معمولا از جنس نخ و به صورت گرههایی نسبتا بزرگ هستند تا احتمال شکسته شدن آنها و سر درآوردن از بشقاب غذا کمتر باشد! البته این مسال در روپوشهای معمولی کمتر دیده میشود و نمونههای لوکستر با دکمههای نخی تولید میشوند.
اگر دقت کردهباشید، بسیاری از سرآشپزها، شلوارهای بگی میپوشند. دلیل این، خنک بودن این شلوارهاست که در محیط گرم آشپزخانه میتواند به خنک شدن بدن سرآشپز کمک زیادی بکند. همچنین میتوانند موجب راحت شدن حرکت و راه رفتن آشپز بشوند.
کلاه و کفش سرآشپز
یکی از بخشهای مهم لباس آشپزی، کلاه است. این کلاهها معمولا سفید، نخی و اندکی بلند هستند که به خوبی بتوانند گردش جریان هوا را برای فرد فراهم کنند. البته این بلندی معنای دیگری هم دارد. هرچقدر کلاه بلندتر باشد، نشان از حرفهای بودن بیشتر سرآشپز دارد. دلیل اصلی استفاده از کلاه هم جلوگیری از افتادن موها داخل غذا است.
شاید فکر کنید کفش سرآشپز بخش مهمی از کار نیست. اما این کفشها باید چند ویژگی مهم داشته باشند. اول اینکه به اندازه کافی راحت باشند تا امکان حرکت راحت سرآشپز را فراهم کنند. دوم اینکه لیز نخورند و سوم، به حدی رویه آنان محکم باشد تا در صورت افتادن اشیاء سنگین و خطرناک مانند ظروف آشپزخانه یا چاقوها بر روی آنان، از پا محافظت کنند.
آیا میتوان با لباس آشپزی به سر کار رفت؟
جواب مستقیم به این سوال خیر است. نه تنها از لحاظ ظاهری، دیدن یک فرد با روپوش آشپزی در خیابان یا در تاکسی چیز جالبی نیست، در عین حال میتواند موجب به خطر افتادن بهداشت فضای آشپزخانه گردد. بهتر است که لباسها در محل کار باشند و هر چند روز، و یا در صورتی که حس کردید نیاز به شست و شوی دقیق دارند آن را به همراه خود به منزل ببرید و با مواد شوینده مناسب شست و شو دهید.
خصوصیات لباس آشپزی مناسب برای سرآشپزها
اینکه آشپزان باید یک لباس مخصوص در حین کار به تن کنند به روزگاران گذشته برمی گردد. به زمانی که ناپلئون هیل تصمیم می گیرد آشپزان دربار هم مانند سربازان دارای یک لباس آشپزی واحد باشند تا از بین بقیه افراد متمایز و قابل شناسایی باشند.
لباسی که این افراد در قدیم به تن می کردند یک روپوش یا پیش بند سفید ساده بوده است. این لباس با گذشت زمان به شکل یونیفرمی که امروزه آشپزان به تن می کنند تغییر کرده است. در لباس آشپزی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد نکات ایمنی افراد رعایت شده است. در این مقاله در مورد لباس آشپزی مناسب برای سرآشپزها که باید حین کار به تن کنند تا باعث افزایش ایمنی آن ها شود صحبت خواهیم کرد.
نکته مشترک لباس آشپزی قدیم که تا امروز تغییر نکرده است سفید بودن آن است. این لباس باید سفید باشد تا یادآور پاکیزگی و تمیزی آشپز و غذا باشد. اما تمیز نگه داشتن یک لباس سفید در محیط آشپزخانه کاری به شدت سخت است. این نکته ای است که همه خانم ها می توانند آشپزان را درک کنند. لکه های روغن، چربی غذا می تواند لباس سفید را خیلی زود کثیف و آلوده کند. به همین خاطر در سال های اخیر این لباس به رنگ های متفاوتی چون سرمه ای و مشکی به بازار عرضه شده است.
لباس آشپزی باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟
با پیشرفت تکنولوژی تغییراتی در جنس پارچه لباس آشپزی به وجود آمده است. لباس آشپزی می تواند سفید باشد اما از جنس نانو که رد لکه غذا و چربی در آن جذب نشود و به راحتی پاک شود.
لباس یک آشپز باید تمیز باشد و این بهانه که در محیط آشپزخانه زود کثیف می شود به هیچ وجه قابل قبول نیست. در نتیجه لباس آشپزی جزء لباس کارهایی است که زیاد شسته می شود. برای اینکه در اثر شست و شو مداوم لباس آشپزی کیفیت، رنگ و کارایی خود را از دست ندهد باید از پارچه هایی استفاده شود که مرغوب و مطابق با استانداردهای تعریف شده باشد.
محیط درون یک آشپزخانه به شدت گرم است و افرادی که در این محیط مشغول به فعالیت هستند مجبور به تحمل این دما می باشند. لباس آشپزی باید مطابق با این گرما طراحی و تولید شود. جنس پارچه باید از الیاف طبیعی باشد تا ایجاد گرما و تعرق اضافی نکند و بدن باید بتواند زیر لباس آشپزی تنفس داشته باشد.
لباس آشپزی جزء لباس های کار حساب می شود و شامل یک روپوش یا کت، شلوار، کلاه و کفش باشد. روپوش سرآشپز می تواند دارای آستین بلند باشد یا کوتاه. اما برای محیطی که در برابر شعله مستقیم و گرما افراد مشغول به کار هستند، لباسی که بتواند از تمام قسمت های بدن محافظت کند بیشتر پیشنهاد می شود در نتیجه بهتر است لباس آشپزی آستین بلند انتخاب شود.
یکی از سختی های کاری یک سرآشپز که با آن در محیط کار درگیر می باشد این است که این افراد به مدت طولانی سرپا می مانند. در نتیجه کفشی که این افراد می پسندند باید بسیار نرم و راحت باشد تا به پا و کمر فشار اضافه وارد نکند. این کفش باید به شدت سبک باشد تا در قدم برداشتن آشپزان احساس سنگینی و خستگی نکنند.
یکی از الزامات لباس آشپزی برای این افراد کلاه است. گذاشتن کلاه برای آشپزان یکی از ضروری ترین اموری است که در محیط کار باید لحاظ شود. این کار باعث می شود که از ریزش مو درون غذا جلوگیری شود در نتیجه کیفیت غذایی که به مشتری می رسد بالا می رود. این کلاه ها در دو مدل به بازار عرضه می شود. نوعی از کلاه که یک بار مصرف و غیر قابل شست و شو است و حتما به رنگ سفید می باشد تا بتواند دوده و چربی را نشان دهد و به محض دیدن آلودگی کلاه تعویض شود. این نوع کلاه هزینه بسیار پایینی دارد که می توانید به راحتی آن را تهیه نمایید.
ما یک نوع کلاه دیگری که در لباس آشپزی وجود دارد کلاهی است که قابلیت شست و شو دارد. این کلاه ها به رنگ های قرمز، سرمه ای و مشکی وجود دارد تا لکه های چربی را زیاد در خود نشان ندهد. اما باید مرتب شست و شو انجام شود تا خود کلاه منبع آلودگی و رشد باکتری نشود. جنس این کلاه باید از الیاف طبیعی باشد تا سر بتواند تنفس داشته باشد و باعث تعرق سر نشود.
دلایل ضرورت استفاده از لباس آشپزی
همانطور که می دانیم لباس آشپزی مانند لباس های کار در دیگر مشاغل است. به بیان دیگر لباس آشپزی همان لباس ایمنی در آشپزخانه ها است. از این رو استفاده از این چنین لباسی در محیط کاری آشپزی الزامی خواهد بود. نکته مهم و حائز اهمیت که باید راجع به لباس آشپزی بدانیم آن است که طرح، رنگ و مدل لباس آشپزی می تواند تعیین کننده سطح کاری افراد باشد.
به عنوان مثال کمک آشپز ها معمولا لباس هایی سفید رنگ با ضخامت پایین به تن خواهند کرد و سر آشپز ها می توانند لباس هایی طرح دار و رنگی به تن کنند. همچنین لازم است بدانید که لباس سر آشپز ها ضخامت بیشتری نسبت به لباس دیگر افراد دارند.
با تمام این اوصاف برای انتخاب لباس آشپزی مناسب باید به نکات بسیاری توجه داشته باشید. اولین قدم برای انتخاب و خرید لباس آشپزی مناسب، انتخاب پارچه ای مرغوب است، در دومین مرحله افراد باید به جنس پارچه کلاه های آشپزی توجه داشته باشند، همانطور که می دانید استفاده از کلاه آشپزی در آشپزخانه ها الزامی خواهد بود.
پس از انتخاب پارچه ای مناسب باید لباس ها را به سایز افراد انتخاب کنید، چرا که اگر لباس های آشپزی به سایز تن افراد نباشد سبب از بین رفتن تمرکز افراد و کارکنان و حواس پرتی آن ها خواهد شد. با این اوصاف می توان بیان کرد که افراد می توانند با در نظر داشتن نکات بسیار کوچک، لباس های آشپزی مورد نظر خود را به راحتی انتخاب و خریداری کنند.
نکته ای که هر فردی باید راجع به آشپز خانه ها بدانند آن است که پوشیدن لباس آشپزی، در آشپزخانه ها ضروری است. چرا که این لباس مانند لباس کار یا ایمنی خواهد بود. همچنین این لباس ها سبب بهداشتی و پاک ماندن محیط خواهند شد.
در کل لباس آشپزی باید مطابق استانداردهای تعریف شده برای این کار طراحی و تولید شود. لباسی که افراد در محیط کار به تن می کنند باید موجب راحتی و ایمنی افراد شود. هنگام خرید لباس کار به سایز آن دقت کنید. لباس آشپزی نباید خیلی فیت تنتان باشد تا در محیط کار محدودیت حرکتی برایتان ایجاد کند. اگر لباس آشپزی هم خیلی برایتان گشاد باشد نمی تواند به درستی از تمام بخش های بدنتان محافظت کند.
باری کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید
اجزای مختلف لباس سرآشپز
شلوار آشپزی
برای آشپزها بهتر است از شلوارهای کشی و بدون کمربند استفاده شود تا هنگام ریختن مایعات داغ و یا آتش سوزی بتوانند شلوار را به راحتی در بیاورند.
درست مانند روپوش ها، شلوارهای آشپزی نیز برای ایجاد راحتی و محافظت طراحی شده اند.
شلوار آشپزی باید صاف باشد که از ریختن زباله ها و هر مایع داغی روی آشپز جلوگیری کند.
گردگیر
گردگیرهای آشپزخانه باید فقط برای جابجایی وسایل گرم استفاده شوند.
از گردگیرها برای برداشتن قابلمه ها و تابه های داغ و همچنین برای پاک کردن دست ها به منظور خشک نگه داشتن استفاده می شود.
معمولاً دو گردگیر باید نزد سرآشپز باشد، یکی برای پاک کردن دست های خیس و دیگری برای برداشتن تابه های داغ، زیرا گردگیر خیس می تواند دست ها را بسوزاند.
با توجه به روندهای بهداشتی، توصیه می شود از دستمال کاغذی یکبار مصرف برای پاک کردن و تمیز کردن استفاده کنید.
کلاه
در کنار امکانات دیگر، کلاه های کاغذی یکبار مصرف اختراع شدند که شبیه پارچه باشند تا در صورت کثیف شدن دور انداخته شوند.
هدف اصلی کلاه جلوگیری از ریزش مو در غذا و همچنین کمک به جذب عرق است.
کفش
کفش ها باید رو بسته باشند تا در صورت ریختن مایعات داغ از سوختن پا جلوگیری شود. کفش ها باید راحت باشند، زیرا می دانیم که آشپز باید ساعت های طولانی سرپا بماند.
کفش باید مشکی باشد و به خوبی جلا داده شود. برای جلوگیری از لیز خوردن، زیره آن باید از لاستیک باشد.
جوراب نخی مشکی، ترجیحاً از نوع پنبه ای که عرق را جذب می کند، باید پوشیده شود.
برای خرید روپوش آشپزی به قیمت تولیدی از تولیدی لباس کار دوخت یادگار می توانید به سایت دوخت یادگار مراجعه کنید
روپوش سرآشپز
از آنجایی که در روپوش سرآشپز دو ردیف دکمه وجود دارد، سرآشپز می تواند دکمه های روپوش را ببندد تا هر زمان که یک طرف در حین کار در شیفت کاری کثیف شد، با طرف دیگر آن عوضش کند.
روپوش سرآشپز همیشه دو رو است زیرا ضخامت پارچه از سوختن سرآشپز توسط مایعات داغ یا پاشیدن روغن داغ و شوک های حرارتی جلوگیری می کند.
- ۰۲/۰۲/۲۱